PER QUÈ ÉS BO JUGAR AMB LLEGUMS?

Es tracta d’un material molt versàtil, que permet experimentar: tocar, agafar, deixar caure, amagar, moure… És per això que resulta una molt bona opció, ja que els infants es desenvolupen sobre la base de l’experimentació. Sense ella, hi ha avanços però menys i limitem les seves possibilitats.

Jugar amb objectes petits afavoreix el desenvolupament de la psicomotricitat fina que permet anar guanyant en harmonia en els moviments fins i prepara les mans per a l’escriptura i la utilització de tota mena d’utensilis.

Genera estimulació al contacte amb les mans (el desenvolupament tàctil és fonamental en l’etapa infantil), estimula la vista (s’observa què ocorre en moure’l, com cau, quina forma té…), l’oïda (sona o no sona, com…). Tot estímul en aquestes primeres edats genera connexions neuronals.

Però cura, és important no tornar-se bojos, no sotmetre als infants a un excés d’estimulació, no sobrecarregar les seves ments i els seus temps. Ja que això pot produir l’efecte contrari, no hi ha veritables aprenentatges, les idees s’entremesclen en una espècie de caos cognitiu, i això pot generar problemes d’atenció perquè s’activin alhora moltes zones diferents enllaçades sense harmonia.

A continuació us proposem un seguit d’activitats per realitzar amb diferents llegums (llenties, cigrons, mongetes, quinoa, fesol blanc…).

  • El joc de les ampolles sensorials per als més petits va fenomenal. Tan sols cal ficar llegums dins d’una ampolla i llesta! Podem fer-ho amb cigrons, mongetes, llenties… Així estarem potenciant la seva atenció, observació i desenvolupant els sentits de l’oïda i vista, ja que visualment és molt atractiu i cridaner per a ells.

 

  • Les safates sensorials són ideals per a qualsevol edat, amb la qual jugar, experimentar noves textures, i inventar moltes històries, podem complementar-la amb objectes com a animals petits, pompons, etc. Es poden realitzar safates sensorials temàtiques, com per exemple: safata de la primavera, amb arròs tintat de verd, alguns insectes petits, encenalls de cogombre i tot allò que se’ns ocorri.

 

  • Els transvasaments són ideals per treballar la psicomotricitat fina, l’atenció i concentració en edats primerenques, el joc dels transvasaments és una activitat idònia. Es tracta de passar els llegums d’un recipient a un altre i es pot fer de moltes maneres: amb culleres de diferents grandàries, embuts, gerres, utensilis de cuina, etc.

 

  • Realitzacions artístiques, ideal per deixar volar la imaginació creativa i artística de cada infant. Podeu realitzar aquesta activitat amb ajuda de cola blanca, sobre cartolines o folis enganxaran els llegums i formaran els seus dibuixos i representacions plàstiques.

Anima’t! Segur que teniu una gran varietat de llegums a casa!