La teoria del flux del psicòleg Mihály Csíkszentmihályi i el joc

El secret de la felicitat: la diversió.

I la diversió és un dels ingredients principals del joc lliure i encaixa perfectament amb la teoria del flux del psicòleg Mihály Csíkszentmihályi. La coneixeu?

Quan ens immersem en quelcom i hi aboquem tota l’energia fins arribar a l’èxit és que el nostre cervell s’està divertint i entén que li estem aportant un aprenentatge necessari. Aquesta situació es viu amb una sensació de flux, perdent el sentit del temps.

Però què és la diversió? No tothom té el mateix concepte de diversió ni per tothom és divertit el mateix, analitzem d’una forma senzilla què és segons Raph Koster, l’escriptor el llibre Theory of fun for game design.

  • La diversió és tot allò que el nostre cervell admet com a bo.
  • El que és oposat a la diversió és l’avorriment.
  • Ens avorrim quan un joc deixa d’ensenyar-nos alguna cosa.

 

El joc lliure és inherent a tota la humanitat i també en molts animals, el joc més senzill és inventar mons amb un pal i una pedra, però per molt bàsic que sigui el joc simbòlic sempre es repeteixen els mateixos patrons: és divertit i podem perdre la consciencia de la temporalitat. Cal senyalar que l’ésser humà no juga per aprendre, juga perquè és quelcom natural en ell. Val a dir, però,  que els aprenentatges més necessaris s’aprenen jugant, a través de fites, motivació i la dualitat món real – món imaginari.

Reprenem consciència del que simbolitza jugar i de la necessitat vital del mateix.