Il·lustríssi+ Flavita Banana

L’1 de març de 2018, inauguràvem l’exposició A Pèl, de la il·lustradora i vinyetista Flavita Banana, dins el nostre projecte específic Il·lustríssi+ dedicat a dones creadores en el món de l’obra gràfica i la il·lustració.

Va ser una inauguració molt especial, amb la sala d’exposicions plena de gom a gom. Molts dels seus seguidors i seguidores s’aproparen al centre cívic per veure els originals d’aquells dibuixos que seguien des de les xarxes. I és que l’ocasió ho mereixia, ja que era el primer cop que aquells originals s’exposaven a Barcelona.

Qui hi ha darrera del personatge artístic de Flavita Banana és Flàvia Álvarez, vinyetista i il·lustradora, nascuda a Oviedo (1987) i resident a Barcelona, que amb les seves vinyetes punyents i plenes d’ironia s’ha fet un lloc més que merescut dins el món de l’obra gràfica.

El seu treball, centrat en narrar i sintetitzar el missatge que es vol transmetre en una única imatge, és capaç de reflectir de forma clara i directa sentiments i contradiccions que normalment no sabem expressar amb paraules.

L’absurditat de les relacions humanes, el (des)amor, les contradiccions existencials, l’actualitat política, són alguns dels grans temes que Flavita Banana treballa a les seves vinyetes, sempre des de la seva visió feminista amb molta ironia i sentit de l’humor. Un humor a vegades amarg, punyent que ens dibuixa un mig somriure a la cara mentre rellegim la vinyeta dues vegades i interioritzem el missatge.

Les vinyetes de Flavita tenen la capacitat de visibilitzar allò que normalment no té paraules, no té representació: els sentiments contraposats, els pensaments contradictoris, les realitats invisibilitzades que l’autora agafa per donar-los-hi forma, dibuix i paraula.

Des d’una visió feminista del món (feminista perquè no pot ser d’una altra forma, en tant que dona)* ens apropa a la realitat tragicòmica de moltes dones contemporànies, de les nostres relacions amb els homes, amb l’amor i amb la quotidianitat, fent-nos reflexionar i riure alhora, tot qüestionant-nos: – Aquesta podria ser jo o és només una vinyeta?

*Womensplaining

Entrevista a Flàvia Álvarez en el programa Página 2 de Televisió Espanyola, La 2

Retrat de Flavita Banana. Vídeo publicat pel diari El País. Juliol 2019

Seguiu a Flavita Banana a les seves xarxes socials Instagram | Facebook | Twitter

Els seus llibres:

  • Las cosas del querer (Lumen, 2017)
  • Archivos estelares (¡Caramba!, 2017)
  • Archivos cósmicos (¡Caramba!, 2019)