La llegenda del fil vermell

A les cultures de l’Àsia oriental, hi trobem la llegenda del fil vermell del destí. Desenvolupada sobretot a la Xina i al Japó, ens explica com els déus lliguen als nostres turmells o als nostres dits un fil vermell que ens uneix indefectiblement a una altra persona i que el destí ens aproparà a aquesta altra persona. Descobreix més sobre …

04/06/2020

La pintura d’avantguarda 1: el Fauvisme

Marcos Yáñez ens fa una aproximació al primer moviment avantguardista de la pintura del S. XX: el Fauvisme. Ens comenta l’exposició de 1905 amb la crítica de Louis Vauxcelles i analitza les característiques formals del moviment a través de les obres i els textos d’Henri Matisse.  

04/06/2020

La Pintura d’Avantguarda: Introducció

Marcos Yáñez ens introdueix el concepte d’”avantguarda pictòrica” des del desenvolupament que en fan els diferents moviments artístics: el Fauvisme, el Cubisme, el Futurisme, Abstracció, Dadà, Constructivisme, Neoplasticisme o Surrealisme. Comença l’aventura dels -ismes, t’hi apuntes? Comença la teva formació aquí. 

29/05/2020

La llengua de les papallones

A lingua das bolboretas, petit conte de l’escriptor i periodista gallec Manuel Rivas, és una peça de narrativa breu que apareix al volum Que me queres, amor? publicat l’any 1995. El director de cinema José Luis Cuerda s’hi va inspirar per realitzar la pel·lícula homònima, interpretada per Fernando Fernán Gómez, i que es va estrenar l’any 1999. Llegeix el conte …

29/05/2020

La pintura impressionista 4: la fi de l’Impressionisme

Capítol final sobre l’Impressionisme, on s’analitza la crisi del moviment des de 1880 i les opcions de continuïtat que van buscar autors com Monet i Renoir, i aquells que van formar una generació més jove com Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Munch o Toulouse-Lautrec.  

21/05/2020

La pintura impressionista 3: Monet i Renoir

Capítol 3 de la sèrie sobre la pintura impressionista. Quines són les característiques de la pintura impressionista? Ho veurem amb exemples pràctics: el “Boulevard des Capucines” (1873) de Claude Monet i el “Ball del Moulin de la Galette” (1876) de P. A. Renoir.  

21/05/2020

La pintura impressionista 1: Baudelaire i els inicis del moviment

En el marc del seu projecte de difusió de les humanitats, el Marcos Yáñez, professor d’història de l’art del CC Urgell ens fa arribar la primera sessió de la seva sèrie sobre la pintura impressionista. En aquesta classe ens explica els inicis del moviment, vinculats a la idea de Modernitat formullada per Baudelaire, i ens emmarca el context social i …

21/05/2020

Art modern i Avantguarda artística: introducció

De la mà del Marcos Yáñez, humanista i professor d’art i estètica al CC Urgell, us fem arribar aquest vídeo, el primer d’una sèrie que està preparant, on ens explica què és l’art modern i a partir de quines premises podem definir-lo. Càpsules d’art online, per qui desitgi seguir formant-se fins que puguem reprendre les classes.    

15/05/2020