El joc heurístic

20/04/2020

Avui us expliquem que és el joc heurístic i com portar-lo a terme!

Bon dia famílies,

Avui us volem animar a fer joc heurístic!

Podríem dir que, el joc heurístic és la continuació de la panera dels tresors i també l’activitat prèvia al joc simbòlic. Així doncs, aquesta activitat està adreçada a infants d’entre 12 i 24 mesos (aproximadament).

El joc heurístic tracte de descobrir el món que ens envolta, oferint als infants una varietat d’objectes quotidianes amb la finalitat que vagin trobant relacions entre ells: omplin, buidin, apilin, encaixin, tanquin, etc.

Així doncs, mireu bé per casa, tot s’hi val! Ampolles, taps, garrafes, mànega, estris de cuina, taps de suro, pots amb tapa, cadenes, el que vosaltres considereu. Tots els elements escollits han d’estar repetits, com a mínim 5-7 unitats, perquè l’infant pugui investigar amb cada element diferents característiques.

Per exemple, preparo l’espai amb 3 ampolles de 1,5L, dues de 0,5 i dues garrafes. També li afegeixo taps de suro, pots de vidre de conserves i 10 trossos de mànega. L’infant podrà experimentar que a dins les garrafes hi caben més elements que no dins les ampolles de 0,5L. O Un altre exemple, el de la foto, ofereixo diferents trossos de corda, i cadenes amb diferents recipients, plats i bols. Cabran més cadenes en un bol que en un plat, nosaltres ho veiem molt clar perquè ho hem experimentat, ara els hi toca a ells. Deixeu-los investigar amb les dimensions i gaudiu observant-los!

La recollida en aquest tipus de joc és important, perquè cada element que se li ofereixi ha d’anar dins un recipient. Així doncs, l’infant començarà a classificar seguint les característiques del material.

El paper de l’adult és totalment d’observador, és un joc individual de cada infant perquè cada un descobreix al món al seu ritme.

En aquest tipus de joc, l’infant desenvolupa la motricitat fina, fomenta la coordinació oculo-manual, la concentració i l’atenció, d’entre d’altres.

Feliç joc famílies!