Barcelona Il·lustrada – Guia de recursos pels amants de la il·lustració a Barcelona

La il·lustració és present a la ciutat de Barcelona, ara més que mai. En aquesta darrera dècada estem vivint un ressorgiment del món de la il·lustració a la nostra ciutat i així ho demostra la quantitat d’iniciatives que han sorgit en els últims anys per donar a conèixer el talent de tants i tantes il·lustradores i dibuixants que viuen i creen a Barcelona. Projectes editorials, festivals, fires, galeries especialitzades i un llarg etcètera.

Es per això que des del Centre Cívic Urgell, com a centre especialitzat en il·lustració, considerem interessant poder reunir i compartir totes aquestes iniciatives i recursos, presentats a mode de guia, per a totes aquelles persones amants de la il·lustració.

Si voleu ens podeu ajudar a ampliar la guia amb iniciatives que hi trobeu a faltar. Podeu enviar-nos-les per correu electrònic a info@ccurgell.cat o a través de les nostres xarxes socials i les inclourem.

*Imatge. Obra del il·lustrador Miguel Bustos per a l’altell de la Sala Ciutat (setembre 2017 – abril 2018).

LECTURES

Mundo ilustrado. Panorama de la ilustración en Barcelona, Marta Rodríguez. Editorial Gustavo Gili, 2015

ENTITATS I ASSOCIACIONS

APIC

Associació de Professionals de la Il·lustració a Catalunya, on hi trobareu tots els recursos per a il·lustradors/es professionals. Actualment l’associació està presidida per l’il·lustrador Xavi Ramiro i compta amb més de 500 socis.

FESTIVALS, FIRES I MERCATS

Mon Llibre

Festival literari per a infants i joves, on es programen diferents activitats vinculades a l’àlbum il·lustrat. Organitzat pel CCCB i l’Ajuntament de Barcelona.

Big Draw

La gran festa del dibuix amb tallers entorn a la creació gràfica per a petits i grans. Organitzat pel Museu Picasso i l’Ajuntament de Barcelona.

Saló Internacional del Còmic Barcelona

Organitzat per Ficomic des del 1981, centrat en el món de la vinyeta, és una de les trobades imprescindibles pels amants del còmic.

Mecal

Festival de curtmetratges amb un apartat dedicat específicament als curtmetratges d’animació.

Non Stop Barcelona

Festival dedicat al cinema d’animació.

GRAF

Trobada del còmic d’autor i l’edició independent, amb activitats i mercat d’obra gràfica que es celebra des de 2013 a Barcelona.

Gutter Fest

Festival centrat en l’autoedició i el fanzine, on s’inclouen activitats i un mercat d’obra gràfica amb autors locals i internacionals.

Utopia Market

Mercat especialitzat que es realitza en tres edicions al llarg de l’any cadascuna centrada en fotografia, poesia i il·lustració

GALERIES

Miscelania

Una de les galeries referents en l’àmbit de l’obra gràfica. Oberta des de 2005 amb l’objectiu donar a conèixer el treball d’artistes emergents, tant locals, com internacionals. Organitzen exposicions i ofereixen servei de disseny i producció d’exposicions.

Galeria Cromo

Galeria dedicada a la il·lustració i el dibuix, creada per la il·lustradora Natalia Zaratiegui, on podreu trobar exposicions individuals i col·lectives, juntament amb activitats entorn de la il·lustració i la creació.

El Diluvio Universal

Galeria especialitzada en il·lustració i obra gràfica, ubicada al barri de Gràcia, on podreu trobar obra original, prints, serigrafies, llibres autoeditats i objectes il·lustrats. També organitzen exposicions col·lectives i individuals i presentacions.

PLOM Gallery

Galeria especialitzada en art contemporani per a infants amb una gran selecció d’obra gràfica i una programació d’activitats centrades en apropar la creació artística als més petits.

ESCOLES I CENTRES EDUCATIUS

Llotja

Escola pública d’Art i Superior de Disseny. Hereva de la Escuela Gratuita de Diseño, la Llotja és l’escola pública de disseny més antiga d’Espanya.

Escola d’Art La Industrial

Centre públic municipal situat en ple Eixample de Barcelona (dins del recinte de l’Escola Industrial) on es realitzen estudis d’arts plàstiques i Disseny.

Massana

Centre municipal d’arts visuals, arts aplicades i disseny de la ciutat al barri del Raval de Barcelona.

EQUIPAMENTS

Sala Ciutat

Espai dedicat a la visibilització del sector de la il·lustració a través del projecte Altell il·lustrat

Centre Cívic El Coll – La Bruguera

Equipament dedicat a la divulgació del còmic i a la recuperació de l’antiga Editorial Bruguera referent de les publicacions de còmic i humor.

Centre Cívic Urgell

Equipament situat a l’Esquerra de l’Eixample, centrat en la divulgació de la il·lustració i l’obra gràfica, sobretot en l’àmbit expositiu.